Mišpule je užitečný ovocný strom

mišpule na stromě blog ovostromky

Zajímá vás, co jsou to mišpule a proč jsou tak zdravé? Pak jste na správném místě! V tomto článku vám povím několik zajímavostí o tomto zapomenutém ovoci, které si zaslouží vaši pozornost.

Mišpule je ovocný strom, na kterém rostou malé hnědé plody, vypadají jako miniaturní jablka. Mají sladkokyselou chuť a jemnou dužinu s několika tvrdými semeny uvnitř. Pocházejí z Asie, ale dnes se pěstují i v Evropě a Severní Americe. Mišpule se sklízejí na podzim, ale nejlepší jsou až po prvních mrazících, kdy změknou a zesládnou.

Mišpule mají několik zajímavých vlastností, které je odlišují od jiných
druhů ovoce. Například:

  • Mišpule jsou jedním z mála druhů ovoce, které dozrávají po opadu ze stromu. Tento proces se nazývá bletting a trvá několik týdnů. Během blettingu se škrob v plodech přeměňuje na cukr a pektin na kyselinu.
  • Mišpule obsahují velké množství vitamínu C, vlákniny, antioxidantů a taninů. Tyto látky mají prospěšné účinky na zdraví, jako je posilování imunitního systému, snižování cholesterolu, prevence infekcí a zánětů, ochrana jater a ledvin a podpora trávení.
  • Mišpule se používají nejen jako potravina, ale také jako léčivá rostlina. V tradiční medicíně se z nich připravují sirupy, čaje, tinktury, masti a obklady. Mišpule údajně léčí různé nemoci, jako jsou nachlazení, kašel, horečka, průjem, hemoroidy, ekzémy, revma a další.
  • Mišpule také obsahují pektin, který působí jako přírodní želírovací prostředek. Díky tomu se z mišpulí dají vyrobit vynikající džemy, kompoty, sirupy nebo koláče.
  • Mišpule mají bohatou historii a kulturní význam. Jsou zmíněny v Bibli, Koránu i antické literatuře. Byly symbolem lásky, plodnosti a smrti. V některých zemích se považují za delikatesu nebo za součást vánočních tradic.
  • Mišpule jsou někdy zaměňovány s kdoulí, která je podobná, ale má jinou chuť a tvar. Kdoule je hruškovitý plod s hladkou slupkou, zatímco mišpule je jablkovitý plod s drsnou slupkou.
  • Mišpule se dají jíst syrové, ale musí být dobře zralé a měkké. Jinak jsou příliš tvrdé a trpké. Mišpule se také dají sušit, vařit nebo péct. Při tepelné úpravě se jejich chuť ještě zvýrazní a zjemní. Mišpule se dobře kombinují s medem, skořicí, citronem, hřebíčkem nebo vanilkou.

Mišpule jsou tedy zajímavým a užitečným ovocem, který si zaslouží více pozornosti. Pokud máte možnost ochutnat je, neváhejte a vyzkoušejte tento starobylý poklad přírody.

NajduZboží.cz

Zahradnictví e-shop

Zahradnictví Praha, Zahradnictví Brno, Zahradnictví Ostrava, Zahradnictví Plzeň, Zahradnictví Liberec, Zahradnictví Olomouc, Zahradnictví Ústí nad Labem, Zahradnictví Hradec Králové, Zahradnictví České Budějovice, Zahradnictví Pardubice, Zahradnictví Zlín, Zahradnictví Havířov