Jak se pěstují a co nám nabízí kanadské borůvky?

kanadské borůvky blog ovostromky

Kanadské borůvky

Pokud máte rádi borůvky, možná jste slyšeli o kanadských borůvkáchkteré jsou považovány za jednu z nejlepších odrůd tohoto lesního ovoce. Kanadské borůvky se liší od běžných borůvek nejen svým původem, ale i svou chutí, tvarem, velikostí a nároky na pěstování. V tomto článku se dozvíte, jak se kanadské borůvky pěstují, jaké mají výhody pro naše zdraví a jak si je můžete vybrat podle svých preferencí.

Kanadské borůvky pocházejí ze Severní Ameriky, kde rostou v mírném a chladném podnebí. Jsou to keře, které mohou dorůstat až do výšky 2 metrů. Mají oválné, tmavě modré bobule s sladkou chutí, které dozrávají v létě, obvykle od července do srpna. Kanadské borůvky patří do stejné čeledi vřesovcovitých jako běžné borůvky, ale mají jiné nároky na pěstování.

Pokud chcete mít kanadské borůvky na své zahradě, musíte si připravit vhodné podmínky pro jejich růst. Kanadské borůvky totiž vyžadují kyselou půdu s pH mezi 4 a 5. Pokud máte běžnou hlínu, musíte ji nahradit speciálním substrátem na borůvky, který můžete koupit ve specializovaných obchodech (zahradní centra, drogerie). Pokud máte legální možnost natěžit hrabanku z listnatého lesa, tak značně rozložené jehličí je také pro ně ideální zeminou. Substrát by měl být vlhký a propustný. Kanadské borůvky také potřebují dostatek slunce a pravidelnou zálivku, ale ne příliš častou, aby se nevytvářely plísně.

Kanadské borůvky byste měli také pravidelně prořezávat, aby nepřehoustly a měly dostatek vzduchu a světla. Prořezávat byste je měli po sklizni nebo na jaře před rašením. Odstraňujte staré a slabé větve a nechte jen silné a zdravé. Prořezáváním také podpoříte tvorbu nových plodných výhonků.

Kanadské borůvky jsou velmi chutné a zdravé. Mají vysoký obsah vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Antioxidanty nám pomáhají bojovat proti volným radikálům, které způsobují stárnutí a poškozují naše buňky. Vláknina nám pomáhá trávit a udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Vitamín C nám posiluje imunitu a chrání nás před infekcemi.

Kanadské borůvky patří mezi takzvané superpotraviny, což jsou potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších látek, které nám prospívají tělu i mysli. Kanadské borůvky jsou skvělou potravinou pro naše zdraví i krásu.

Při výběru odrůd kanadských borůvek je třeba brát v úvahu jejich dobu zrání, velikost plodů, odolnost proti mrazu a chorobám a chuťové preference. Existují rané, střední a pozdní odrůdy, které se sklízejí od června do září. Velikost plodů se liší od malých po velké, přičemž kanadské borůvky bývají větší než borůvky. Chuť plodů je individuální záležitost, ale obecně platí, že kanadské borůvky jsou sladší a běžné borůvky jsou kyselejší.

Některé známé oblíbené odrůdy kanadských borůvek jsou:

  • Concord: Středně raná, bohatě plodící odrůda. Má velké plody s dlouhou trvanlivostí. Odolná mrazu. 
  • Bluecrop: středně raná odrůda s velkými plody a vysokým výnosem. Je odolná proti mrazu a chorobám.
  • Duke: raná odrůda s velkými a pevnými plody. Je vhodná pro skladování a zpracování.
  • Patriot: raná odrůda s velkými a aromatickými plody. Je odolná proti suchu a mrazu.
  • Spartan: raná odrůda s velkými a sladkými plody. Má vysokou kvalitu a atraktivní vzhled.

Pokud máte rádi borůvky, určitě si zamilujete i kanadské borůvky. Jsou to skvělé plody pro naše zdraví i pochoutku. Pěstovat je není tak složité, stačí dodržovat několik zásad. Vyzkoušejte si je na své zahradě a uvidíte, jak vám budou chutnat.

NajduZboží.cz

Zahradnictví e-shop

Zahradnictví Praha, Zahradnictví Brno, Zahradnictví Ostrava, Zahradnictví Plzeň, Zahradnictví Liberec, Zahradnictví Olomouc, Zahradnictví Ústí nad Labem, Zahradnictví Hradec Králové, Zahradnictví České Budějovice, Zahradnictví Pardubice, Zahradnictví Zlín, Zahradnictví Havířov