Stříhat a prořezávat stromy je velmi důležité
Řez ovocných stromů je důležitou součástí péče o vaši zahradu nebo sad. Pokud chcete mít zdravé a plodné stromy, musíte je pravidelně prořezávat a tvarovat. V tomto článku vám poradíme, jak na to.
Proč je potřeba řezat ovocné stromy?
- Zlepšuje zdraví a vitalitu stromů. Odstraňováním starých, nemocných, poškozených nebo překrývajících se větví se snižuje riziko napadení škůdci a chorobami, zvyšuje se průchodnost vzduchu a světla do koruny a podporuje se růst nových výhonků.
- Zvyšuje úrodu a kvalitu plodů. Prořezáváním se reguluje množství a rozložení plodů na stromě, což přispívá k jejich lepšímu dozrávání, sladkosti a velikosti. Také se předchází přetížení větví a jejich lámání pod váhou plodů.
- Ovlivňuje tvar a velikost stromů. Řezem se může upravit vzhled a rozměr stromů podle potřeb a preferencí zahradníka. Například se může snížit výška stromu pro snazší sklizeň, nebo se může vytvořit určitý tvar koruny pro estetický efekt.
Kdy lze stromky stříhat?
Obecně platí, že nejvhodnější dobou pro řez ovocných stromů je zima, kdy jsou stromy v klidu a nemají listy. V tomto období je snadné rozpoznat stav a strukturu větví, a navíc řez podporuje rychlé hojení ran na jaře. Existují ale i výjimky, kdy je lepší řezat stromy v jiném ročním období:
- Jarní řez se provádí u některých druhů ovocných stromů, které jsou náchylné k mrazovým škodám nebo krvácení mízy, jako jsou například meruňky, broskvoně, třešně nebo višně. Tyto stromy se řežou po odkvětu, když je už jisté, že nepřijdou silné mrazy.
- Letní řez se provádí u některých druhů ovocných stromů, které mají silný růst a potřebují být omezeny, jako jsou například jabloně, hrušně nebo angrešty. Tyto stromy se řežou v červenci nebo srpnu, když je růstová sezóna skoro u konce. Letní řez také pomáhá omezit nákazu moniliózou u peckovin.
- Podzimní řez se provádí u některých druhů ovocných stromů, které potřebují stimulovat plodnost, jako jsou například fíky, kiwi nebo réva vinná. Tyto stromy se řežou po opadu listů, když je vidět rozložení plodných pupenů.
Řez je možný i v zimním počasí při teplotách až do -5 stupňů Celsia. Při nižších teplotách vzrůstá nebezpečí, že se výhonky rozdrtí nebo naštípnou.
Vhodnou volbou doby řezu lze ovlivnit růst vašich ovocných stromů. Zatímco řez při výsadbě podporuje růst, tak výchovný řez a zmlazovací řez mají za cíl pěkný tvar koruny a bohatou tvorbu květních pupenů. Čím dříve v zimě, případně již na podzim, stříháte, tím silněji obrazí stromky na jaře.
Slabší růst ovšem zase zvýhodňuje tvorbu květů. Z tohoto důvodu je vhodnější s řezem silně rostoucích odrůd jabloní a hrušní počkat až na konec zimy. Peckoviny je zase vhodnější řezat letním řezem ihned po sklizni, což je dáno jejich náchylností na houbové choroby. Pouze broskvoně je lepší stříhat na jaře.
Jak správně stromy stříhat?
-
Jako první je proveden řez při výsadbě. Přitom se zkrátí hlavní výhony. To jsou ty, které vyberete pro tvorbu koruny. Silné výhony o 1/3, slabší na polovinu. Všechny ostatní nepotřebné výhony zcela odstranit.
- Následuje výchovný řez. Zkrátí se hlavní větve tak, aby vznikla pyramidální koruna. Také vrcholový výhon je nutné zkrátit.
- Jakmile začne stromek nést ovoce, následuje udržovací řez. Při něm se vyřezávají konkurující si větve a starší rozdvojené větve. Takový řez sice může snížit výnos, ale v budoucnu je pak úroda hojnější.
- Zmlazovací řez má za cíl prosvětlení koruny a odstranění převislých a přestárlých plodných větví z delší dobu neudržovaných stromů.
Před samotným řezem je potřeba si připravit vhodné nářadí, které by mělo být ostré, čisté a dezinfikované. Mezi základní nástroje patří zahradní nůž, nůžky na řezání větví, pilka na řezání silnějších větví a žebřík pro dosažení vyšších míst. Dále je potřeba si stanovit cíl a plán řezu, který se může lišit podle druhu, stáří a stavu stromu.
- Řezat by se mělo co nejblíže k místu vývoje větve, tedy k bázi, k pupenu nebo k jiné větvi. Tím se zabrání vzniku dlouhých pařezů, které se špatně hojí a mohou být vstupní branou pro choroby a škůdce.
- Řezat by se mělo pod úhlem 45 stupňů směrem od pupenu nebo větve, ke které se připojuje řezaná větev. Tím se zajistí správný odtok dešťové vody a sníží se riziko hniloby.
- Řezat by se mělo tak, aby zůstal zachován přirozený tvar a rovnováha stromu. To znamená, že by se měly odstraňovat především ty větve, které jsou staré, nemocné, poškozené, překrývající se, rostoucí dovnitř koruny nebo směrem k zemi. Také by se měly prořezávat ty větve, které jsou příliš husté nebo dlouhé a brání průchodu světla a vzduchu do koruny.
- Řezat by se mělo s mírou a opatrností. Příliš silný řez může oslabit strom a snížit jeho plodnost. Proto by se nemělo odstranit více než 20-30 % celkové hmotnosti stromu najednou. Pokud je potřeba provést silnější řez, je lepší ho rozložit do několika let.
Pokud si nejste jisti, jak správně řezat ovocné stromy, můžete se poradit s odborníkem nebo navštívit některý z kurzů o řezu ovocných stromů, které pořádají zahradnické spolky nebo školy.