Kdoule je plod stromu kdouloně

Kdoule na stromě blog ovostromky

 

Pojďme spolu ochutnat kdoule

Kdoule jsou jedním z nejstarších a nejrozšířenějších druhů ovoce na světě. Pocházejí z Asie, kde se pěstují již více než 4000 let. Kdoule mají zajímavé vlastnosti, které je odlišují od jiných plodů.

  • Kdoule jsou jediným ovocem, které se musí nechat přezrát, než se dá jíst. Pokud se kdoule sní čerstvé, jsou tvrdé, trpké a štiplavé. Teprve když se nechají zvadnout a změknout, získají sladkou a aromatickou chuť.
  • Kdoule mají vysoký obsah pektinu, což je látka, která pomáhá želatinovat želé a marmelády. Proto se kdoule často používají k výrobě těchto sladkostí. Pektin také podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Kdoule mají tvar hrušky, ale patří do stejné čeledi jako jablka a růže. Jsou to rostliny s pohlavním rozlišením, což znamená, že existují samčí a samičí květy na různých stromech. K opylení je potřeba hmyz, který přenáší pyl z jednoho květu na druhý.
  • Kdoule mají mnoho léčivých účinků. Jsou bohaté na vitamín C, který posiluje imunitní systém a chrání před infekcemi. Mají také protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, které pomáhají léčit rány, popáleniny a kožní problémy. Kdoule také pomáhají zmírnit kašel, bolest v krku a horečku.

Kdoule blog ovostromky

Kdoule jsou tedy nejen chutné, ale i prospěšné pro zdraví. Pokud máte možnost ochutnat je, určitě to udělejte. Můžete je jíst syrové, vařené, pečené nebo sušené. Můžete si z nich také vyrobit kompot, džem, sirup nebo likér. Kdoule jsou skvělým doplňkem podzimního jídelníčku.

Pokud jste právě dostali chuť na netradiční ovoce, tak si je můžete vysadit do vaší zahrady.

Kdouloň sazenice zde

NajduZboží.cz

Zahradnictví e-shop

Zahradnictví Praha, Zahradnictví Brno, Zahradnictví Ostrava, Zahradnictví Plzeň, Zahradnictví Liberec, Zahradnictví Olomouc, Zahradnictví Ústí nad Labem, Zahradnictví Hradec Králové, Zahradnictví České Budějovice, Zahradnictví Pardubice, Zahradnictví Zlín, Zahradnictví Havířov